Jan 21

Včeraj sem ponovno gledal BBC-jev dokumentarec »Smrt Jugoslavije«
in slučajno ugotovim, da je bila včeraj (20.01) 18. obletnica razpada ZKJ. To naj bi bil tudi edem izmed mejnikov razpada Jugoslavije. Dovolj stari, se boste verjetno spomnili kaj se je takrat dogajalo v Sava centru v Beogradu. Slovenski delegaciji je končno prekipelo in je zapustila kongres, za nami pa še hrvaška. Mlajši se lahko o tem podučite na Wikipedii (slovenskega prevoda nisem našel) ali kje drugje.
Namen te objave sicer ni ta obletnica, zgolj slučaj. Rad bi opozoril na del tega dokumentarca, kjer Momir Bulatović, takratni predsednik črnogorskih komunistov, razlaga svoje spomine na ta dan ;)

Skratka, zadeva je bila resna. Vrelišče na vrhuncu. Bulatović pa…YouTube slika preogleda

 • Share/Bookmark
 

5 odgovorov na “Obletnica zadnjega kongresa ZKJ in Bulatović”

 1. Martin Pravi:

  Odhod je bil že vnaprej planiran.

 2. Sveljub Ščenedrag Sveljub Ščenedrag Pravi:

  Verjetno res. V bistvu sploh ne dvomim, da “odgovorni” niso imeli pripravljenega tudi “B” plana ;) . Nek konsenz z Miloševičem & Co, je bil nemogoč. In to se je predvidevalo že v naprej. Še predvsem s štirimi (izmed osmih) že v naprej garantiranimi glasovi (Srbija, Vojvodina, Kosovo in Crna Gora), ki si jih je Zloba pridobil z “jogurt revolucijo” ;)

 3. Jakob Pravi:

  Če bi dejansko imeli delujočo samoupravo v SFRJ, dvomim da bi razpadla, kot je. Vsakdo se strinja, da je bila to krivda predvsem Miloševića & Co. :)

 4. franci Pravi:

  Opažam, da se komunizem vedno manj omenja, skoraj tako, kot da ga ni bilo. Tudi v zgodovini Social demokratov ga ni, kot tudi ne tudi ZKS, čeprav je bila v prvem slovemskem parlamentu kot ZKS – SDP izvoljena z največjim procentom. SD se ima za naslednico SDP, a brez ZKS. Se tega sramuje?

  Ko sem v iskalnik odtipkal ZKJ, sem prišel do tega bloga in do obletnice razpada ZKJ. Pa sem se spomnil, da sem še v času YU nekje prebral, da je nekdo v Bg hotel tožiti ZKJ zaradi neizpolnjenih obljub. A tožbe ni mogel vložiti, ker ZKJ ni bila nikjer registrirana, kot da jo ni. Ali kdo kaj ve o tem? tem?sem

 5. Sveljub Sveljub Pravi:

  Franci,
  očitno se sramujejo. Ne samo stranke. Meni so bolj zanimivi ljudje osebno. Predvsem tisti poznani, ki so zdaj v drugih strankah in udrihajo čez prejšnjo partijo (pozitivna kritika je vedno dobrodošla) ob tem pa pozabijo povedati, da so bili sami njeni člani. Ko jih kdo spomni na to, pa odjamrajo kako težko jim je bilo in omenjajo disidentsvo. Ob tem pa ponovno pozabijo povedati, da so v tistih časih s partijsko knjižico v žepu in predvsem na njen račun, naredili npr. izjemne akademnske karijere? Ne govorim o tem, da disidentov ni bilo in da ni bilo takšnih, ki so res trpeli. Govorim o tistih, ki preživijo vsak sistem, ga izkoristijo do obisti in ko sistem več ni v “modi” začnejo udrihati čez njega in izkati vsako malenkost, da dokažejo disidentsvo.

  Heh, skoraj ne verjamem, da ZKJ ni bila nikjer registrirana, čeprav me ne bi presenečalo, da so našli kako “cako” za tak primer, ki si ga navedel. Da pa s tožba ni uspela, četudi bi bila partija registrirana, pa me tudi ne preseneča ;)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !